Web designing in a powerful way of just not an only professions. We have tendency to believe the idea that smart looking .

GROOT UNIVERSEEL FREESCENTER MET BEREIK VAN 18 METER (Lefort)

GROOT UNIVERSEEL FREESCENTER MET BEREIK VAN 18 METER (bron Metallerie)

DAS+-SYSTEEM VAN SORALUCE NEUTRALISEERT TRILLINGEN BIJ MACHINEFABRIKANT LEFORT

 

Lefort ziet het groot, letterlijk. De shredders, persen en scharen die uit de productiesite in Gosselies rijden, wegen veel en zijn groot. Om je een idee te geven: sommige onderdelen zitten tegen een gewicht aan van 80 ton. Het spreekt voor zich dat je enorme freescenters nodig hebt om dat soort stukken te bewerken. Onlangs heeft de machinefabrikant een nieuw universeel freescenter van Soraluce in bedrijf genomen met een verticaal bereik van 4,5 meter en 18 meter over de xy-koersen.

76 JAAR ERVARING

Innoveren zit in het DNA van Lefort, al van bij het begin. In 1948, amper één jaar nadat oprichter Nestor Lefort als zelfstandige een eigen, kleine werkplaats start, dient hij octrooien in voor de productie van hydraulische persen gericht op de verwerking van metaalafval. De toon is gezet.

Doorheen de 76 jaren dat Lefort actief is in de veeleisende sector van recyclage komt het bedrijf een aantal keren met vernieuwingen die de markt op zijn kop zetten. Vandaag telt het familiebedrijf 300 werknemers, heeft het vestigingen in België, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland en Amerika én is het via een wijdvertakt dealernetwerk aanwezig in tientallen andere landen, verspreid over de wereld.

Universeel freescenter van Soraluce
Het nieuwe universele freescenter van Lefort is zowel groter als veel krachtiger dan de vorige machine

 

KWALITEIT OVER DE VOLLEDIGE KETEN

Lefort doet alles in eigen huis. Naast de engineering, de productie en de assemblage kan de fabrikant op verzoek van de klant ook de volledige logistiek voor zijn rekening nemen: dat wil zeggen alles van transport tot de installatie ter plekke.

Behalve die diensten zet het bedrijf ook heel erg in op technische ondersteuning en onderhoud. Veelzeggend op dat vlak is dat de fabrikant een immense voorraad van ongeveer 35.000 reserveonderdelen klaar heeft liggen voor onmiddellijke verzending.

Als een rode draad door al die verschillende diensten loopt het streven naar controle en hoogstaande kwaliteit, waarbij het ene wellicht het gevolg is van het andere. Precies met het oog op de continue verbetering van de kwaliteit heeft Lefort in 2006 nog een nieuwe lijn in gebruik genomen specifiek voor de productie van de hydraulische cilinders waarmee de volledige reeks schrootscharen en -persen worden uitgerust.

Grote en zware onderdelen bij Lefort
Sommige te bewerken onderdelen bij Lefort wegen wel 80 ton

COMBINATIE VAN SERVICE EN VOORUITSTREVENDE TECHNOLOGIE

Zowel de scharen, de shredders als de persen zijn kolossen van machines, met individuele onderdelen van wel 80 ton. Het chassis van de scharen is daar een mooi voorbeeld van.

Een van de machines om dit soort onderdelen te bewerken was met haar 35 jaar dringend aan vervanging toe. Na een grondig marktonderzoek ging men daarvoor opnieuw bij Gima aankloppen, dat in België het Spaanse merk Soraluce verdeelt. “We werken al iets meer dan 15 jaar samen met Gima. Toen kochten we voor de eerste keer een machine van Soraluce”, blikt Pascal Benoit, CTO van Lefort terug.

“Waarom deze keer? We waarderen vooral de efficiënte dienst na verkoop van Gima-Machines. Ze hebben de volledige installatie, inbedrijfname én aanvaarding voor hun rekening genomen. Verder voorzagen ze onze operatoren van een deskundige opleiding waarin onder meer de veiligheid aan bod kwam, naast enkele belangrijke technische aspecten zoals automatische freeskoppen- en gereedschapswissel”, klinkt het.

Die service komt voor Lefort bovenop de vooruitstrevende technologie en hoogstaande prestaties van de machines, die natuurlijk vooropstaan.

Pascal Benoit, CTO van Lefort
Pascal Benoit, CTO van Lefort

GROTER ÉN MET MEER VERMOGEN

Spreken over een vervangingsinvestering doet het nieuwe universele freescenter (3 + 2) tekort. Deze machine heeft niet alleen een veel groter bereik, gekoppeld aan een zwaarder vermogen, ze beschikt ook over een aantal indrukwekkende opties die Lefort op technologisch vlak een serieuze stap vooruit doen zetten.

Hierbij een aantal technische specificaties die je een beeld van de omvang van de machine zullen geven:

  • Bereik x-koers: 18 m
  • Verticaal bereik: 4,5 m
  • Bereik ram: 1,9 m
  • Vermogen spindel: 53 kW
  • Draagcapaciteit draaitafel: 60 ton
  • Oppervlakte draaitafel 4 x 3 m
  • Dwarsbeweging draaitafel: 4 m

Dat zijn, zeker naar Belgische maatstaven, indrukwekkende cijfers. Wat de opties betreft, beschikt de machine over een automatisch wisselsysteem van de freeskoppen (4 in totaal), naast een eveneens automatisch gereedschapsmagazijn van 66 stations. Verder is de machine uitgerust met een laserprobe (Renishaw NC4) om de lengte en diameter van het gereedschap te meten. Voor het opmeten van een werkstuk gebruikt men een taster van het type RMP60, eveneens van Renishaw.

Universeel freecenter met automatische freeskopwissel
Het nieuwe universele freescenter is uitgerust met een automatische freeskopwissel en ook de gereedschappen worden automatisch gewisseld

DAS+-SYSTEEM

De meest innovatieve optie houden we voor het laatst, omdat die extra aandacht verdient en alleen Soraluce ze kan aanbieden: het DAS+-systeem. Elke machine heeft een eigen trillingsfrequentie. Meestal tegen de 35 hertz. Door een tegenfase te creëren via gewichten op lineaire motoren in onder meer de zijkant en bovenkant van de ram, kunnen die trillingen geneutraliseerd worden. Dat is de essentie van dit dynamische systeem.

Het DAS+-systeem zorgt voor significante voordelen, niet in het minst op het vlak van verspaningsvolume. Je hoeft namelijk geen rekening meer te houden met de positie van de ram. Het doet er niet meer toe of die zich bovenaan of onderaan bevindt, uitgestoken dan wel volledig ingetrokken is: je kan met dezelfde snijparameters verspanen, aangezien de trillingen ontstaan door de eigen frequentie worden uitgeschakeld.

Het is maar één voorbeeld om te illustreren dat de nieuwe Soraluce veel meer dan zomaar een vervangingsinvestering is.

DAS+-systeem van Soraluce
Door het DAS+-systeem maakt het voor de verspaancondities niet uit waar de ram zich bevindt

 

LEFORT IN EEN NOTENDOP

• Oprichting: 1947
• Hoofdvestiging: Gosselies
• Activiteiten: fabrikant van shredders, persen en scharen voor schrootverwerking
• Afzetmarkt: wereldwijd
• Werknemers: 300

Write a comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *