Web designing in a powerful way of just not an only professions. We have tendency to believe the idea that smart looking .

Ondanks strengere wetten heeft Werkhuizen Hengelhoef stabiele koelvloeistoffen

Ondanks strengere wetten heeft Werkhuizen Hengelhoef stabiele koelvloeistoffen

 

 

Van links naar rechts: Koen Eeckhout (Oest), Rudi Gielen (hoofd cnc-verspaning bij Werkhuizen Hengelhoef)
en Peter Crols (Tecmo Fluids)

Door de alsmaar strenger wordende wetgeving verandert de samenstelling van metaalbewerkingsvloeistoffen doorlopend. Steeds minder grondstoffen zijn toegestaan. Tecmo Fluids en het Zuid-Duitse Oest trekken samen de kar om Belgische metaalbewerkingsbedrijven desondanks van kwalitatieve koelvloeistoffen te voorzien. Onder meer het Limburgse Werkhuizen Hengelhoef weet na een jaar genoeg en stapt volledig over. 

Werkhuizen Hengelhoef

Joris Winters, gedelegeerd bestuurder van Werkhuizen Hengelhoef, hoeft niet lang na te denken over de vraag waarom de industriële toeleverancier uit Genk is overgestapt op koelvloeistoffen van Tecmo Fluids. “Door de chemische samenstelling zijn de koelvloeistoffen erg stabiel en zeer geschikt voor wie verschillende soorten metaal bewerkt, zoals wij. Deze stabiliteit helpt geurhinder en roestvorming van onze metaalbewerkingsmachines te voorkomen.”

Het Limburgse bedrijf, met een kleine honderd man personeel en een omzet vorig jaar van 19 miljoen euro, verspaant onderdelen van machines uit een breed gamma van sectoren. Van de farmaceutische sector en voedingsindustrie tot automotive, staal, bouw en nog meer. Momenteel bewerkt Werkhuizen Hengelhoef materieel om veertig windturbines te monteren op een offshore windpark. Over enkele maanden doet het bedrijf het onderhoud van onderdelen van kerncentrales in Nederland en Frankrijk.

Werkhuizen Hengelhoef werkt sinds kort bovendien nauw samen met Ament metaalbewerken en JSB metaalwerken, om de capaciteit voor de klant te verhogen. Binnen deze groep vertegenwoordigt het Limburgse bedrijf de verspaning en engineering. Laswerken en plaatbewerking zijn over de drie sites verdeeld. “De meerwaarde van Werkhuizen Hengelhoef is met name onze complete werkplaats”, zegt Winters. “Wij zijn gespecialiseerd in industriële toelevering en machinebouw, van kleine onderdelen tot volledige machines.”

 

Joris Winters is gedelegeerd bestuurder bij Werkhuizen Hengelhoef, dat vorig jaar een omzet draaide van
19 miljoen euro

Machinepark

Om dit allemaal mogelijk te maken, schafte het bedrijf drie jaar geleden een metaalbewerkingsmachine van Soraluce aan. Inmiddels staan er al een handvol van het merk en er komt er nóg een aan. Waarom? “Het opspannen van werkstukken gaat veel sneller “, verklaart Winters. “De machine duidt de referentievlakken razendsnel aan, ongeacht de vormgeometrie van het werkstuk. Zo hoeven de referentievlakken niet eerst te worden uitgemeten en kan het opspannen door de bank genomen drie keer zo snel.”

Werkhuizen Hengelhoef verspaant onderdelen van machines uit een breed gamma van sectoren

De machines zijn afkomstig van Tecmo Machinery, dat in feite onder hetzelfde dak huist als Tecmo Fluids. Bij de aanschaf van een machine, krijgt de klant steeds een gratis testvulling van koelvloeistoffen aangeboden. Zo ging het ook bij Werkhuizen Hengelhoef, dat na een jaar volledig is overgestapt op koelvloeistoffen van Tecmo Fluids.

“Wij noemen dat kruisbestuiving”, zegt Peter Crols, salesmanager bij Tecmo Fluids. “Door de combinatie van onze bedrijven, waar ook Gima Machines (verantwoordelijk voor machineherstellingen) en Tecmo Tools onder vallen, bieden wij een brede en unieke service.”

 

 

Veranderende wetgeving

Terwijl veel Belgische kmo’s nog vasthielden aan de klassieke emulsieproducten, gebaseerd op olie- en watermengsels, richtte Tecmo Fluids zich aanvankelijk op volsynthetische koelvloeistoffen. Om de markt beter te kunnen bedienen met deze melkachtige emulsies, werken ze sinds 2019 samen met het Zuid-Duitse Oest, leverancier van brandstoffen en energie, eigenaar van 120 tankstations onder de handelsnaam Avia, actief in 44 landen en een specialist als het gaat om metaalvloeistoffen.

In tijden waarin metaalbewerkingsvloeistoffen onderhevig zijn aan strengere Europese verordeningen over milieu, veiligheid en gezondheid, die leiden tot aangepaste chemische samenstellingen van oliegebaseerde koelvloeistoffen, slaagt Oest erin om unieke en stabiele koelvloeistoffen te ontwikkelen met hoogwaardige additieven. Inmiddels is Tecmo Fluids de exclusieve partner van Oest in België en Nederland.

Koen Eeckhout, regionaal distributiemanager bij Oest, wijst richting de stringente Duitse mentaliteit binnen het bedrijf. “Regels zijn regels, dus al onze producten zijn REACH- en BPR-compliant.”

 

De meerwaarde van Werkhuizen Hengelhoef is met name het bewerken van grote afmetingen metaal

REACH en BPR

Het Europese orgaan REACH legt steeds meer chemische bestanddelen in metaalbewerkingsvloeistoffen aan banden, zoals onlangs het geval was met boorzuur. De EU-biocidewet BPR op zijn beurt kijkt naar de toegepaste bacteriedodende stoffen in een product, waarbij gelet wordt op de toxiciteit in combinatie met de blootstellingsduur. Door de verstrengde eisen, kunnen koelvloeistofontwikkelaars putten uit steeds minder grondstoffen, of zijn ze genoodzaakt producten te etiketteren.

Nu de machines van Soraluce op volle toeren draaien bij Werkhuizen Hengelhoef, kan het bedrijf de koelvloeistoffen van Tecmo Fluids goed gebruiken. “Voor ons de meest universele koelvloeistoffen op de markt, geen overbodige luxe in een omgeving die onderhevig is aan heel wat veranderende regelgeving”, besluit Winters.

Door de verstrengde eisen, kunnen koelvloeistofontwikkelaars putten uit steeds minder grondstoffen

Farmaceutische grondstoffen

Het is al een kunst op zich om de regels bij te benen, laat staan om nog kwalitatief onderscheidend te zijn. Wat de conventionele vloeistoffen betreft, verlegt Oest daarom de aandacht naar grondstoffen die worden gebruikt in de farmaceutische industrie. Die zijn dermatologisch beter, dus veiliger voor operatoren.

“Bacteriën zijn je grootste vijand. Wij beogen een chemische samenstelling waar bacteriën niet op afkomen, zodat we geen bestrijdingsmiddelen nodig hebben”, stelt Eeckhout.  “Wij zien meer en meer vraag vanuit de klant naar niet-geëtiketteerde producten en willen die op de markt brengen. Daarnaast gaan we ons richten op synthetische producten”, zegt hij.

Geschreven door Rick van de Lustgraaf

Delen via

Ga naar het volgende artikelkeyboard_arrow_right

Write a comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *